Sett deg et klimamål

Flere og flere land setter seg klimamål, men har du husket å gjøre det samme? Personlige klimamål kan gjøre store forskjeller, og Mads Simonsen i Ducky gir tips til hvordan du bør gå frem.

Klimabarometeret 2016 viser at nordmenn flest er opptatt av klima og miljø, og da særlig unge voksne. De under 30 ser på klimautfordringen som den nest viktigste utfordringen verden står overfor akkurat nå. Likevel er det mange som tror at egne handlinger ikke spiller så stor rolle i det store bildet.

Etter mange år med frustrasjon over denne oppfatningen, fikk Simonsen og tre andre miljøforkjempere ideen om Ducky – en slags kalkulator som gir deg ditt personlige klimaavtrykk.

Det engasjerte Ducky-teamet

– Målet vårt er at flere skal skjønne at små tiltak gjør en forskjell, fremfor å tro at det de gjør ikke har noen betydning, sier Simonsen.

Hva kan hver enkelt gjøre?

Klimaavtrykket viser mengden CO2-utslipp du belaster miljøet for, og gjør deg i stand til å se hva du kan forbedre. Etter en runde med en klimakalkulator vil du innse at små grep monner mye – og koster lite, understreker Simonsen:

– Gjennomsnittsnordmannen slipper ut 13,5 tonn CO2 i året, og forbruket vårt står for omtrent 40 prosent av dette utslippet. Bruk pengene dine litt smartere, ved å kjøpe kvalitet, reparere fremfor å kjøpe nytt og velge butikker og produkter som er miljøvennlige.

Beregninger fra Ducky viser at nordmenn flest kan halvere forbruket sitt hvis pengene brukes litt smartere. Planlegging av reiser – særlig de lengste – er et annet tips.

Klimakalkulator

– Trenger du å dra til Syden hver sommer – eller er det like trivelig med en tur til Danmark i år? Du gjør en stor forskjell når du velger en kortere flytur, sier Simonsen.

Det er mye å hente også ved å ta grep om de daglige bilturene til jobb, skole og butikken. Simonsen foreslår at du over en kort periode kan teste ut en bilfri dag i uka, og se hvordan det fungerer.

Ducky AS

Hvor mye bør hver enkelt bidra med? 

Beregninger fra Ducky viser at du bør kutte omtrent seks prosent av CO2-utslippet ditt årlig for at klimamålene i Norge skal nås innen 2020. 

– Du når dette målet hvis du bruker penger smartere, og samtidig gjør mindre grep som for eksempel å spise én vegetarmiddag i uka. De fleste av oss klarer å gjøre dette – og litt til. Samtidig er det viktig å understreke at hver enkelt må ta et selvstendig valg over hvor mye som kan gjøres. Alle er forskjellige, og lever livene sine på ulikt vis, sier Simonsen.

Det å være klima- og miljøbevisst er positivt for mer enn miljøet, tror Simonsen. Han viser til klimapsykolog Per Espen Stoknes når han sier at du vil få det bedre ved å ta bevisste valg.

– Stoknes snakker om kognitiv dissonans, som handler om å være opptatt av miljøet – men samtidig ikke gjøre en innsats. Du som vil ta vare på kloden, men likevel fortsetter å fly langt og ofte, vil sannsynligvis ha en dårlig følelse. Du som bevisst velger å kutte flyreiser, vil ha det bedre med deg selv, sier Simonsen.

Publisert 27.01.2017 av Enova