Søk
LOGG INN

Fyrer mindre – får varmere hus

Etter 35 år begynte sentralfyren til melkebonde Per Øyvind Ørjasæter å synge på siste verset. Med en skog full av ved og et ønske om å være mer miljøvennlig, ble biokjel den nye varmekilden.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Gårdsbruk
 • Investering
  200.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  25.000 kroner
 • Effekt av energitiltaket
  Varmere hus

– Vi har varmere hus, men fyrer mindre. Hverdagen er rett og slett enklere. Å bytte ut den utdaterte sentralfyren med en moderne biokjel er noe av det smarteste jeg har gjort, sier Per Øyvind.

25.000 kroner i støtte

Familien Ørjasæter bor på et gårdsbruk på Nordberg i Skjåk kommune, og har vært vant til å fyre flittig for å holde varmen.

– Med sentralfyren måtte vi hive innpå med ved flere ganger om dagen, og i de kaldeste periodene hendte det seg at jeg måtte stå opp midt på natta for å fyre. Nå er én gang i døgnet nok, sier Per Øyvind.

Energitiltaket kostet snaut 200.000 kroner. Etter at biokjelen var på plass, valgte Per Øyvind å søke om støtte gjennom Enovatilskuddet. Han fikk et tilskudd på 25.000 kroner.

Energitiltaket kostet snaut 200.000 kroner. Etter at biokjelen var på plass, valgte Per Øyvind å søke om støtte gjennom Enovatilskuddet. Han fikk et tilskudd på 25.000 kroner.

– Det hadde kostet oss mindre å installere panelovner, men i det lange løp sparer vi mer med biokjel. I tillegg er det miljøvennlig, noe som betyr mye for oss, sier Per Øyvind.

Varmere hus med mindre ved

Familien Ørjasæter bestilte biokjelen fra Østerrike, og de to tilhørende akkumulatortankene fra Sverige. Alt ble levert på døra.

– Det tok én uke fra rørlegger begynte å jobbe, til biokjelen og tankene var installert og koblet på det vannbårne systemet i huset. Radiatorene var i så god stand at vi slapp å skifte dem ut. En stor fordel, fastslår Per Øyvind.

– Det hadde kostet oss mindre å installere panelovner, men i det lange løp sparer vi mer med biokjel. I tillegg er det miljøvennlig, noe som betyr mye for oss, sier Per Øyvind.Med biokjel kan du bruke ved, pellets eller bioolje som brensel, og for familien Ørjasæter sin del er ved det naturlige valget. De har nemlig en hel skog å ta av.

– Når jeg rydder skogen får kyrne fine beiteområder, mens jeg kommer i form og får et varmere hus, sier Per Øyvind.

I motsetning til tidligere, trenger ikke familien så mye ved for å holde varmen. Den nye biokjelen krever kun to Ikea-poser med ved – og huset er varmt en hel dag.

– Det hadde kostet oss mindre å installere panelovner, men i det lange løp sparer vi mer med biokjel. I tillegg er det miljøvennlig, noe som betyr mye for familien.