Søk
LOGG INN

Får gratis varme fra jordas indre

Edda Stang kvittet seg med dårlig samvittighet og unødvendige utgifter da hun byttet oljefyren med en bergvarmepumpe.

Publisert 21.12.2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Tremannsbolig fra 1902
 • Investering
  300.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  40.000 kroner
 • Fornybar varmekilde
  Væske-til-vann-varmepumpe
 • Besparelse
  Under 10 år

– Det var ikke gøy å være med på å forurense bylufta, sier Edda Stang.

Hun bor i en tremannsbolig fra 1902 på Frogner i Oslo, sammen med samboer Dag Kopperud. Frem til starten av 2016 hadde de en diger oljefyr i kjelleren, som sendte varme til radiatorene i huset.

Oljefyrene er i ferd med å fases ut: I 2020 er det varslet forbud mot all oppvarming med fossilt brensel. Edda og Dag gikk derfor sammen med naboen om å finne en fornybar oppvarmingsløsning. De endte med en varmepumpe som utnytter varmen i jordas indre – en bergvarmepumpe.

Sparer titusener i oljeutgifter

De betalte i overkant 300.000 kroner pluss moms for innkjøp og montering av bergvarmepumpa.

– Det var en dyr pris å betale på en gang, men vi kommer til å tjene inn kostnadene på under 10 år. 40.000 kroner fra Enovatilskuddet gjorde at beslutningen om å bytte oljefyren var enklere, sier Edda.

– Det var en dyr pris å betale på en gang, men vi kommer til å tjene inn kostnadene på under 10 år.

Dessuten var ikke oljefyren bare en miljøfiende – den var også dyr i drift. Edda og naboene måtte bruke 50.000 kroner på fyringsolje bare det siste året med oljefyren.

Henter lagret solenergi

Kontrasten er stor til den nye løsningen: Naturen gir rett og slett energien gratis. En bergvarmepumpe er en type væske-til-vann-varmepumpe, og her er det energien i fjellet som utnyttes. Andre av denne typen utnytter energien i jorda eller sjøen.

Bergvarmepumpen til Edda henter lagret solenergi gjennom et hull som er gravd to-tre meter fra grunnmuren på huset. Energien varmer tappevannet i varmtvannstankene og rommene via vannbårent system.

– Vi beholdt radiatorene våre, og arbeidet for å få ny varmeløsning foregikk altså bare utendørs og i kjelleren. Hverdagen vår ble derfor ikke påvirket i det hele tatt, sier Edda.