Kongsberg kommune sparer 5,1 millioner i redusert energibruk

Kommunens store energieffektivisering innfrir forventningene og har siden driftstart gitt langt lavere energiutgifter. Anbefalingen fra Kongsberg kommune er klar: Dette er det bare å gjennomføre!

- Denne kontraktstypen er en vinn-vinn kontrakt. Du får gjennomført de besparelsene du planlegger gjennom garantien fra leverandøren. Over et avtalt antall år vil besparelsene dekke hele investeringen, sier Hallvard Benum, fagansvarlig i Kongsberg kommunale eiendom

Kutter energibruken med 36 prosent

Kongsberg kommune signerte en EPC-kontrakt med energientreprenøren Norsk Enøk og Energi i 2012. Prosjektet omfattet 32 bygg med en total bygningsmasse på hele 70 000 kvm, og totale besparelser på 36 prosent av dagens energibruk. Nå sparer kommunen 5,1 millioner kroner i året i redusert energibruk.

Fikk 5 millioner i Enova-støtte

Sammen med Norsk Enøk og Energi har kommunen gjennomført over 300 sparetiltak i skoler, barnehager, eldrehjem, sykehjem og kontorbygg. Et av de viktigste tiltakene har vært å installere bergvarmepumper i de største bygningene. Prosjektet ble delvis finansiert med støtte fra Enova, som ga 5 millioner kroner til iverksettingen av tiltakene. 

Effektiv prosjektmodell

Hallvar Benum anbefaler flere kommuner å sette i gang en energieffektivisering av bygningene sine. 

- Et annet stort fortrinn med modellen er at en får gjennomført veldig mye på en gang under en profesjonell ledelse. Dette er det bare å gjennomføre, sier Hallvard Benum.


Sjekk støtteprogrammet for eksisterende bygg

Enova har et eget støtteprogram for bedrifter som vil jobbe energitiltak i eksisterende bygg.

Kongsberg kommune er en av bedriftene som har benyttet seg av tilbudet. Ikke gå glipp av muligheter som ligger i dette programmet også for din bedrift.

Lær mer om Enovas tilbud